Michiel Kloes

< Overzicht

Michiel Kloes werkt in dit kader sinds 3 maanden op ons kantoor in Palo Alto. Wij zijn erg benieuwd hoe het met hem gaat!

Als internationaal advocatenkantoor biedt Baker & McKenzie ervaren advocaat-stagiaires of beginnend medewerkers de mogelijkheid om, voor een periode van enkele weken tot een jaar, ervaring op te doen in het buitenland. Hiervoor is een Associate Training Program (ATP) opgezet dat een belangrijke bijdrage levert aan de professionele en persoonlijke ontwikkeling van onze advocaten. Bovendien versterkt het de banden met onze buitenlandse collega’s. Dit is één van de extra mogelijkheden van een groot internationaal netwerk als Baker & McKenzie!

Q: Waarom wilde jij graag voor 6 maanden naar Palo Alto?
A:
Ik werk voornamelijk voor Amerikaanse cliënten en daarom leek het me nuttig om een tijd in de Verenigde Staten te werken en zo persoonlijk contact te kunnen opbouwen met onze cliënten en de collega’s met wie ik veel samen werk. Palo Alto ligt in Silicon Valley waar onze collega’s een erg mooie praktijk met veel interessante cliënten hebben.

Q: Wat doe je daar precies?
A: Ik adviseer, net als in Nederland, Amerikaanse bedrijven over Nederlands belastingsrecht. Het werk is eigenlijk hetzelfde, maar ik heb veel meer contact met onze Amerikaanse collega’s en cliënten. Daarnaast probeer ik met contacten van onze Amerikaanse collega’s af te spreken en geef ik hier en in andere steden veel presentaties om op die manier kantoor Amsterdam en de structurering via Nederland te promoten.

Q: Wat is de meerwaarde van het directe cliënt contact dat je nu hebt?
A: Door hier aanwezig te zijn ben je in staat een hechtere relatie met cliënten en collega’s op te bouwen, wat op de lange termijn vruchten af moet werpen. Daarnaast heb ik gemerkt dat als je mensen persoonlijk ontmoet en niet alleen per email contact hebt, er meer vragen naar boven komen die aanleiding kunnen geven voor verder advies en dus voor meer werk.

Q: In hoeverre zijn de cultuur en sfeer op kantoor in Palo Alto anders dan in Amsterdam?
A: Je merkt dat we in Amsterdam wat vriendschappelijker met elkaar omgaan. Hoewel, vriendschappelijk is misschien niet het goede woord, we hebben veel meer persoonlijk contact. In Amsterdam is het gebruikelijk om dagelijks samen te lunchen en om op vrijdag middag even een borrel met elkaar te drinken. In de VS zijn de collega’s wat individualistischer en meer geneigd om achter hun computer te eten. Aan de andere kant zijn de collega’s erg hartelijk en vinden ze het vaak wel leuk als je ze achter hun computer vandaan trekt om even lunch te halen.

Q: Zijn je collega’s geïnteresseerd in Nederland of in ons Amsterdamse kantoor?
A: Iedereen is erg geïnteresseerd in hoe het er in Nederland aan toe gaat. De culturele verschillen binnen en buiten kantoor zijn een favoriet onderwerp van gesprek met de jonge collega’s. Dat wij vaak het hele weekend vrij nemen en 25 vakantiedagen per jaar hebben, daar wordt bijvoorbeeld met veel verbazing en jaloezie naar gekeken.

Q: Heb je een leuke groep vrienden en collega’s om je heen met wie je ook in de weekenden optrekt?
A: Ja zeker. Ik werk op het kantoor in Palo Alto, maar ik had het geluk dat op het kantoor in San Francisco, waar ik overigens woon, een Franse ATP-er werkte die mij in zijn vriendenkring heeft geïntroduceerd. Hij is helaas weer naar Parijs vertrokken, maar in het weekend trek ik vaak met zijn Franse vrienden op. Een enkele keer drink ik ook met de Amerikaanse collega’s een biertje.

Q: Hoe bevalt het om in de VS te wonen?
A: Ik heb voordat ik bij Baker ging werken al eerder een jaar in New York gewoond, dus het voelt vertrouwd aan weer terug in de VS te zijn. San Francisco is heel anders dan New York, maar het bevalt heel erg goed. San Francisco is een mooie stad met goede restaurants en dicht bij de natuur. Ik vind het leuk om de stad te verkennen, maar het is ook leuk de auto te pakken en de natuur in te gaan. Je hebt hier op een half uurtje rijden van de stad een prachtige kust en de zogenaamde ‘Redwoods’ met duizend jaar oude bomen. Daarnaast is het weer hier heerlijk. Half november was het hier nog 25 graden, nu is het kouder maar de zon schijnt nog steeds.

Q: Blij dat je nog 3 maanden hebt voordat je weer terug komt naar Amsterdam?
A
: Ik heb het hier ongelofelijk naar mijn zin en vind het heel gaaf om een half jaar in de VS te mogen werken. Aan de andere kant is Amsterdam een heerlijke stad en heb ik het op kantoor Amsterdam ook enorm naar mijn zin. Ik mis het sociale aspect van het samen lunchen en borrelen in Amsterdam wel een beetje, dus het zal ook leuk zijn straks weer terug te keren.